Parlementair werk
De keuze tussen staatshervorming of sterfhuis
Toen muziek nog verkocht werd op vinyl-platen en gespeeld op een gewone draaitafel wist iedereen wat te doen als een plaat bleef hangen: duwtje tegen de tafel en de naald is weer vertrokken. Doseren is daarbij van belang want te hard duwen levert een zwieper op waarmee je in het beste geval aan het einde van de song komt en in het slechtste geval naald én plaat beschadigt.
Lees meer...
 
Tobback helpt begroting onder controle houden
"Eindelijk begrijpt Leterme dat er bijkomende besparingen nodig zijn om de begroting niet verder te laten ontsporen", zegt Bruno Tobback. Vanuit de oppositie wil hij die plannen - onder bepaalde voorwaarden - steunen. Hij heeft zelf een aantal voorstellen klaar.
Lees meer...
 
De realiteit in onze energiesector

06/05/2009 - Vorige week werd minister van Klimaat en Energie Paul Magnette aan de tand gevoeld in de Commissie voor het Bedrijfsleven. Bruno Tobback stelde de minister ook twee duidelijke vragen, de eerste betreffende de geruchten over de overname van SPE door EDF.

De Britse eigenaar van SPE Luminus, het bedrijf dat een vijfde van de Belgische gezinnen bedient, spreekt momenteel met het Franse staatsenergiebedrijf EDF over de overname van de aandelen van die Britse eigenaar in SPE.

Bruno Tobback: De Belgische markt evolueert steeds meer naar een nog groter monopolie dan vóór de liberalisering. EDF en Suez hebben allebei als hoofdaandeelhouder, in één geval zelfs als meerderheidsaandeelhouder, de Franse Staat. België is stilaan een kleine afdeling aan het worden van een groot Frans energieconglomeraat. De Belgische regering zou moeten vasthouden aan het laatste beetje controle dat ze nog kan uitoefenen om de bescherming van Belgische gezinnen en bedrijven te garanderen.

Beschouwt de minister EDF en Suez als verbonden bedrijven via hun aandeelhouderschap? Zal de minister trachten om de overname van SPE door EDF te verhinderen of minstens te omkaderen met de nodige garanties? Ik heb een heel duidelijke voorkeur voor het verhinderen ervan.

Lees meer...
 
Banken Ún sociale zekerheid redden
12/02/2009 - "Het was nodig om miljarden te pompen in de banksector, maar elke euro die de overheid terugkrijgt, gaat het best naar de sociale zekerheid," zegt Bruno Tobback. "Wat voor de banken geldt, geldt ook voor de sociale zekerheid. Je kan ze niet failliet laten gaan. De regering moet daarom iedere euro die terugkomt van de banken in de sociale zekerheid stoppen, bijvoorbeeld in het Zilverfonds. Daarmee kan de regering later de vergrijzing betalen." Voormalig minister van Pensioenen en sp.a-Kamerlid Bruno Tobback betreurt het dat deze uitspraken van een oppositielid moeten komen. Hij vreest dat de regering middelen uit de sociale zekerheid zal halen om het gat in de begroting te verkleinen.

Om de kosten van de vergrijzing te kunnen dragen is in 2011 een begrotingsoverschot nodig van 1,1 procent van het bbp. Dat berekende de Hoge Raad voor Financiën. Volgens Bruno Tobback, die zich op cijfers van de Nationale Bank en van de Europese Commissie baseert, zullen we dat jaar kampen met een begrotingstekort van 3 procent. Daardoor zal er de komende jaren 2,3 miljard euro minder beleidsruimte zijn. "Een bedrag waarmee je iedereen die nu geen aanvullend pensioen heeft, er één had kunnen geven, zonder dat het de bedrijven iets zou kosten," zegt Bruno Tobback. "De regering mag bij de begrotingscontrole van volgende week niet doen alsof deze cijfers niet bestaan."

De oplossing is dat het geld dat de banken nog moeten teruggeven aan de overheid, in de vorm van jaarlijkse waarborgpremies, volledig naar de sociale zekerheid gaat. Bruno Tobback schat, gebaseerd op cijfers van het Rekenhof, dat het om zo'n miljard euro per jaar gaat.

 
Regering incasseert, de gezinnen betalen
29/05/2008 - De regering zal je electriciteit- en gasrekening doen verhogen ...


"De regering incasseert 250 miljoen van Electrabel en de mensen betalen." Bruno Tobback vreest ervoor dat de consument de bijdrage van Electrabel aan de regering Leterme I zal mogen ophoesten.

Vandaag kondigde minister Magnette aan dat hij met de elektriciteitssector een akkoord bereikte over een bijdrage van de sector van 250 miljoen euro. Het gaat om een eenmalige bijdrage. Volgens Bruno Tobback had de minister nochtans voordien gezegd dat het zou gaan om een jaarlijkse bijdrage. Bovendien gaat het om een peulschil.

Lees meer...
 
 Focus  

14/03/2012  - Bij zo'n drama past enkel stilte

rouwband sp.a.jpgHierbij wil ik mijn diepste medeleven betuigen aan de familieleden van de verongelukte leerkrachten, begeleiders en chauffeurs. Ook aan de ouders, familieleden en klasgenootjes van de verongelukte kinderen bij het tragische busongeval van 13 maart in Zwitserland, oprechte deelneming. 

"Mijn gedachten gaan uit naar de families, collega's en vrienden van de slachtoffers."

Hier kan je doorklikken naar het rouwregister van de school te Heverlee en klik hier voor het rouwregister van de school te Lommel.

Veel sterkte.

 

 
 
Home
Wie is ?
Parlementair werk
In de pers
Foto's
Links
Contact